top of page
Search

In welke thee zit geen cafeïne?

Groen, zwart, fruit of kruiden? Je kunt alles mixen en matchen met verschillende soorten thee. Maar welke van deze bevat eigenlijk cafeïne? Lees verder voor meer info!


Wel cafeïne


Groene thee, zwarte thee en witte thee

Cafeïne is een stof die van nature in thee voorkomt. Het is te vinden in alle theesoorten die eigenlijk ook de theebladeren bevatten - zwarte thee, groene thee en witte thee. Fruitthee bevat meestal cafeïne, omdat er zwarte, groene of witte thee in zit.


Geen cafeïne


Rooibos

De rooibosplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is geen theesoort. Er zit geen cafeïne in deze plant, daarom is het ook een cafeïnevrije thee.


Kruidenthee

Wist je dat kruidenthee eigenlijk geen thee is? De verschillende varianten zijn gebaseerd op verschillende kruiden en bevatten meestal geen verwerkte theebladeren. Dit omvat drankjes zoals kamille en guave.


Verschil theïne en cafeïne

"Theïne" en "cafeïne" zijn twee verschillende namen voor dezelfde stof, chemisch gezien. Cafeïne is ook te vinden in niet-koffiedranken, zoals frisdranken, energiedrankjes en zelfs chocolaatjes!


De cafeïne en theïne zijn echter van verschillende materialen afkomstig. Cafeïne is meestal gemaakt van kleiner schaalmateriaal, maar er zijn veel grotere mantelstoffen rond theïne. Dit betekent dat de boost die mensen van koffie krijgen sneller aanvoelt door dit verschil in grootte. De stof is pas 1 uur na consumptie in het bloed aanwezig en komt geleidelijk vrij in een periode van 6 tot 8 uur. Een verschil tussen thee en koffie is dat koffie je een cafeïnecrash kan geven - wat je niet krijgt van het drinken van thee. Op dezelfde manier, terwijl koffie werkt als een booster, zorgt het stimulerende gehalte van thee ervoor dat het meer dan een stimulerend middel werkt.


Er is ook een groot verschil in cafeïnegehalte tussen koffie en thee. Koffie bevat ongeveer 3 keer zoveel stimulerende middelen als thee. Dat is goed, want te veel theïne of cafeïne drinken kan behoorlijk negatieve bijwerkingen hebben. Denk aan hoofdpijn, rusteloosheid, angst en duizeligheid.


Samenvattend: thee bevat minder cafeïne dan koffie en is daarom minder belastend voor het lichaam. Thee geeft een milde stimulans over een langere periode, terwijl koffie een instant sterke kick geeft


Er is eigenlijk geen verschil tussen cafeïne en theïne

Cafeïne en theïne zijn verschillende namen voor hetzelfde. Cafeïne zit in dranksoorten zoals koffie, cola en energiedrankjes, terwijl theïne zit in thee van de theeplant.


Herkomst van cafeïne en theïne

Cafeïne werd in 1819 ontdekt door de Duitse chemicus Friedrich Ferdinand Runge. In die tijd dacht men dat cafeïne en theïne verschillende stoffen waren. In 1827 ontdekte Johannes Mulder dat dit niet klopte: cafeïne en theïne zijn eigenlijk exact dezelfde stof, wat hij met een eenvoudig experiment bewees, namelijk door aan te tonen dat ze allebei identieke fysieke eigenschappen hebben.

229 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page