top of page
Search

Welke theeën er allemaal zijn – soorten thee

Updated: Apr 13, 2021

Er zijn honderden smaken. Er zijn duizenden combinaties te maken van thee – melanges. Toch zijn ze allemaal samen te vatten in maar zes verschillende soorten thee.


Dat zijn namelijk:

Allemaal stammen ze af van dezelfde plant! Alle thee komt van de plant Camellia Sinensis. Een naam in het Latijn.


Dan is er ook nog Rooibos, Kruidenthee en Vruchtenthee. Alleen omdat die geen Camellia Sinensis theebladeren bevat, worden die eigenlijk geen thee genoemd. Het zijn infusies.


Hieronder meer uitleg over elke theesoort.


Zwarte thee


Zwarte thee bestaat uit theebladeren die snel en sterk geoxideerd zijn. Hierdoor krijgt het blad een donker uiterlijk en verandert het aroma en de smaak aanzienlijk. Oxidatie is de natuurlijke chemische reactie die wordt uitgevoerd door enzymen in het blad die beginnen zodra ze aan lucht worden blootgesteld (zoals een appel doet nadat deze is opengesneden). Hoewel alle theeën (behalve groene thee) een zekere mate van oxidatie ondergaan, is zwarte thee de enige die wordt bepaald door het hoge oxidatieniveau.


Er zijn veel verschillende smaken zwarte thee, afhankelijk van de regio waar ze vandaan komen. Het smaakprofiel legt meestal de nadruk op een sterke, stevige en volle kop (vaak met melk en suiker in gedachten) met een wisselende mate van fruitigheid of moutigheid. Het is ook de meest gebruikte thee om te mengen met andere ingrediënten in klassieke stijlen zoals earl grey of masala chai. Omdat deze thee zo krachtig is bestaat er ook een Qualitea variant met extra toxic mannelijkheid erin. Namelijk Qualitea Toxic Masculinitea.


Oorsprong

Zwarte thee komt oorspronkelijk uit China, maar door zijn populariteit in het westen is het grotendeels bestemd voor export. Landen die ooit Britse koloniën waren - voornamelijk India, Sri Lanka en Kenia - maken bijna uitsluitend zwarte thee en in een stijl die gericht is op westerse smaken en doeleinden.


Groene thee

Groene thee is gemaakt van bladeren die niet zo lang geoxideerd zijn als zwarte theebladeren. Daardoor is de thee groen. De smaak van groene thee varieert van aards tot geroosterd tot zeewier.


Oorsprong

China


Witte thee

Witte thee is de minst verwerkte thee. Het is de jonge en vruchtbare thee. Witte thee wordt gemaakt van nieuwe knoppen en jonge bladeren van de Camellia sinensis-plant. Hierdoor heeft het de delicate smaakprofiel van alle theesoorten. Direct na het oogsten worden deze knoppen en bladeren gestoomd of gebakken om het oxidatieproces te stoppen. Daarna worden de bladeren gedroogd. Deze manier van verwerken leidt tot een lichte, delicate en fruitige smaak. Witte thee bevat ook minder cafeïne dan andere ‘echte’ theesoorten. De thee heeft zijn naam te danken aan de zilveren haren op de nieuwe knoppen die een witachtige tint aan de thee geven.


Omdat deze witte thee zo lekker jong en sappig is, is het ook lekker combineren met perzik. Dat hebben we dus gedaan met Qualitea Peachy Bootea.


Oolong thee

Oolong thee, ook wel bekend als wulong- of "zwarte draken" -thee, is semi-geoxideerd. Het oxidatieniveau kan variëren, evenals de smaak, kleur en aroma van de thee. Hoe minder geoxideerd de thee, hoe lichter hij van kleur is; hoe meer geoxideerd, hoe donkerder de kleur.


Oorsprong

Fujian in China. Het bergachtige terrein en het unieke klimaat in dit gebied creëren perfecte omstandigheden voor de productie van oolong thee.


Pu-Erh

Pu-erh is een gefermenteerde thee. Pu-erh thee wordt gemaakt van de bladeren en stengels van de wilde planten in plaats van gecultiveerde planten. Na oogsten wordt de thee met de hand in gigantische wokken gegooid om oxidatie te stoppen. Vervolgens ondergaat het een extra verwerkingsstap waarin het in een zeer vochtige omgeving veroudert. Dit proces brengt de kenmerkende smaak van de thee naar voren, die over het algemeen donker, rijk en minder samentrekkend is dan andere theesoorten. Naast gedroogde bladeren wordt ook verpakt in de vorm van een baksteen of cake!


Oorsprong

Het is voornamelijk afkomstig uit de provincie Yunnan in China.


Matcha thee

Matcha is een type groene thee die wordt gemaakt door jonge theeblaadjes te nemen en ze te vermalen tot een heldergroen poeder. Matcha-bladeren worden gekweekt op groene theestruiken die in de schaduw worden gehouden.De schaduw verhoogt het gehalte aan chlorofyl in de bladeren, waardoor ze heldergroen en vol voedingsstoffen zijn.


Oorsprong

Japan. Zenboeddhisten uit Japan kwamen tijdens hun reizen door China in aanraking met matcha. Daarna hebben de boeddhisten hun eigen tradities en productiemethoden ontwikkeld.

57 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page